Motorrijden (cat. A)

Je bent van plan of droomt er van om motor te gaan rijden: Het gevoel van vrijheid, blijheid en de wind om je heen te voelen. Dat is de meest optimale situatie. Toch zijn de omstandigheden ook wel eens anders. Daarom is het belangrijk je grondig voor te bereiden, alvorens je daadwerkelijk als motorrijder aan het verkeer gaat deelnemen. Het is dan ook heel belangrijk dat degene die les geeft zelf motorrijden als hobby heeft. Vooral het aspect van veiligheid is daarbij essentieel. Ter bevordering van de veiligheid heeft het CBR de exameneisen nog eens extra aangescherpt.

Het praktijkexamen is opgesplitst in twee onderdelen:

  • Voertuigbeheersing (AVB)
  • Verkeersdeelneming (AVD)

Kandidaten die jonger zijn dan 21 jaar moeten het praktijkexamen afleggen op een motor van minder dan 35 Kw. Kandidaten van 21 jaar en ouder hebben de keuze. Als zij examen doen op een motor tot 35 Kw, dan mogen zij na het behalen van het rijbewijs uitsluitend op een zogenaamde “lichte” motor rijden. Voor iedereen geldt, dat je na twee jaar praktijkervaring ook op “zwaardere” motoren mag rijden.

De Theorie

Voor het afleggen van het examenonderdeel verkeersdeelneming (AVD) moet je in het bezit zijn van een theoriecertificaat A. Voor het afleggen van het theorie-examen kun je zelf reserveren bij het CBR via de website mijn.cbr.nl

De eerste rijles

Bij je eerste rijles wordt je wegwijs gemaakt op onze rijschool. Aansluitend kun je een keuze maken voor een bij jou passende motorfiets. Je eerste les zal voertuigbeheersing omvatten. Om te mogen lessen op de openbare weg moet je minimaal 18 jaar zijn en in het bezit zijn van een geldig rijbewijs B of een geldig theoriecertificaat categorie A.

De praktijk (voertuigbeheersing)

Bij aanvang van de praktijk opleiding wordt als eerste de voertuigbeheersing behandeld. Hierbij wordt je getraind op onder andere balanceren, slalom rijden en rijden van een denkbeeldige acht. Probeer daarbij uit welk type motor voor jou de ideale lesmotor is: wisselen van type motor mag tijdens de opleiding natuurlijk altijd. De lessen voertuigbeheersing worden op een door ons gehuurd terrein gegeven in Wezep of Zwolle. Bij voldoende beheersing van het voertuig zal de instructeur een examen AVB inplannen. Tussentijds worden er ook al wel lessen op de openbare weg ingepland.

Verkeersdeelneming

Nadat je het AVB examen met goed resultaat hebt afgelegd, zal de instructeur zich tijdens de praktijklessen helemaal gaan richten op de verkeersdeelneming. Als ook dit onderdeel voldoende is zal de instructeur ook hiervoor een examen inplannen. Onze instructeur begeleidt je tijdens de lessen verkeersdeelneming op de motor. Via een portofoon met headset worden de opdrachten aan je doorgegeven.